Pages

Thursday, April 3, 2014

BIOS-salasanan poisto IBM ThinkPad T23 -kannettavassa tietokoneessa

Vastuuvapauslauseke: Tee tämä vain omalla riskilläsi! En ole vastuussa mikäli vahingossa rikot laitteesi tai jotakin pahempaa sattuu.
Tee aina asianmukaiset varotoimet työskennellessäsi sähkölaitteiden parissa estääksesi sähköiskun vaaran.
IBM on lyhenne sanoista "International Business Machines" (suomeksi kansainväliset liike-elämän laitteet) ja se on varsin osuva kuvaus ThinkPad-kannettavista, joita IBM alkujaan tuotti 13 vuotta (vuodesta 1992 vuoteen 2005) ja jonka oikeudet kiinalainen Lenovo sittemmin osti. Koska IBM:n ThinkPad-kannettavat ovat enemmän liike-elämän käyttöön suunniteltuja kuin tavalliset kannettavat tietokoneet, niissä on varsin hyvä suojaus. ThinkPad-kannettavassa voi olla jopa kolme erilaista salasanaa: käynnistyssalasana (englanniksi power-on password, lyhennetään POP), pääkäyttäjän/valvojan salasana (englanniksi supervisor password, lyhennetään SVP) ja kovalevyn salasana (englanniksi hard disk drive password, lyhennetään HDP). Vaikkakin kovalevyn salasanan voi "ohittaa" vaihtamalla kovalevyn toiseen, kaksi jäljelläolevaa salasanaa ovat huomattavasti vaikeampia murtaa.

Helmikuussa 2012 en omistanut ainuttakaan ThinkPadia (nykyään omistan kolme, joista yksi on päivittäisessä käytössä oleva kannettavani). Olin kuullut monia hyviä asioita ThinkPadeista ja todellakin se, että ne ovat "ainoita kannettavia, jotka on hyväksytty Kansainvälisen avaruusaseman käyttöön" (englanninkielisen Wikipedian ThinkPad-artikkelin mukaan) on ehdottomasti jotakin. Onnistuin nappaamaan käytetyn IBM ThinkPad T23 -kannettavan alle 30€:n hintaan (postikuluineen) Huuto.netistä myöhäis-helmikuussa 2012. Se oli melko hyväkuntoinen, varsinkin alhaisen hinnan huomioon ottaen; jopa akku näytti toimivan kauemmin kuin viisi minuuttia! Ainoa varjopuoli oli kammottavan valvojan salasanan (SVP) olemassaolo.

Jos etsit lempihakukoneellasi Internetistä ohjeita valvojan salasanan poistoon IBM ThinkPad -kannettavasta, törmäät todennäköisesti yhteen näistä kolmesta asiasta:
  1. Tekopyhiin ihmisiin, jotka syyttävät sinua varkaaksi ja kertovat, että BIOS-salasanojen poisto-ohjeiden kysyminen on laitonta/sivuston sääntöjä rikkovaa/molempia
  2. Idiootteihin, jotka väittävät sen olevan mahdotonta
  3. SoDoItYourself.com:in äärettömän monimutkaisiin ohjeisiin, joihin lukeutuu tinaamista ja muita pelottavia asioita


#1 ja #2 ovat ilmiselvästikin hevonpaskaa ja #3 on erittäin monimutkainen ja riskialtis mikäli et ole sähköinsinööri koulutukseltasi.

Onneksi on olemassa yksinkertainen tapa poistaa vanhempien ThinkPadien valvojan salasana (SVP). Tämän tavan on kuvaillut Le Chameau (joka muuten on ranskaa ja tarkoittaa "kamelia") SoDoItYourself.com:in artikkelin kommenttiosiossa. On myös olemassa kokonainen (englanninkielinen) Blogspot-blogi, joka on omistettu samalle tavalle. Tähän tapaan ei kuulu ollenkaan tinaamista ja riski, että ThinkPadistasi tulee äärettömän kallis paperipaino, on huomattavasti pienempi; paras osa on se, ettei sinun tarvitse ostaa mitään!

Aloitetaanpas, eikö vain?

Vaihe #1: Poista akku ja varmista, että laturi ei ole kytkettynä.

Vaihe #2: Etsi ATMEL-siru; ThinkPad T23 -mallissa tarvitsee poistaa RAM-muistipiirien kansi ja yksi muistipiiri päästäkseen käsiksi tuohon pienenpieneen (0,5mm x 0,3mm) siruun.

Vaihe #3: Aiheuta oikosulku kahden ATMEL-piirin "jalan" välille, riippuen ThinkPad-mallistasi, metalliesineen avulla (käytin itse erittäin pienen neulan tylppää päätä).
T23-mallissa oikosulku tulee aiheuttaa "jalkojen" 5 ja 6 välille, mutta malleissa, joissa on pienempi (8-jalkainen) siru, oikosulutettavat "jalat" ovat 3 ja 4! Tähän itse kompastuin; yritin epätoivoisesti aiheuttaa oikosulkua jalkojen 3 ja 4 välille, mutta se luonnollisestikaan ei tehnyt mitään. Katso tästä kaaviosta jalkojen numerointi.
Varmista myös, että pystyt turvallisesti poistamaan käyttämäsi metalliesineen "jalkojen" välistä, sillä joudut tekemään sen tietokoneen ollessa käynnissä.

Vaihe #4: Kytke kannettavaan tietokoneeseen virta.

Vaihe #5: Paina tarvittavaa näppäintä päästäksesi BIOS:iin; T23-mallissa oikea näppäin on F1. Yleisesti ottaen englanninkielinen teksti "Press <näppäimen nimigt; to access Setup" näkyy näytöllä samaan aikaan IBM:n logon kanssa tietokoneen käynnistyessä.

Vaihe #6: Huomaat, että BIOS:in lataaminen kestää tavallista kauemmin; tämä johtuu aiheuttamastasi oikosulusta. T23-mallisa näyttöön tulee virheilmoitus ("ERROR 0187: EAIA data access error"), jonka jälkeen F1-näppäintä tulee painaa kerran päästäkseen BIOS:iin oikeasti.

Vaihe #7: Nyt olet BIOS:issa, ja kahden "jalan" välillä on edelleen oikosulku. Mene "Password"-osioon (suom. Salasana) ja huomaat, että valvojan salasana on [Disabled] (suom. poistettu käytöstä). Älä hämäänny! Hankkiutuaksesi eroon tuntemattomasta valvojan salasanasta, sinun tulee antaa uusi salasana! Hullua mutta totta.
Käytä nuolinäppäimiä valitaksesi Supervisor Password -vaihtoehdon ja paina sitten Enter-näppäintä. Nyt sinua pyydetään antamaan uusi valvojan salasana. Anna jokin salasana — itse käytin salasanaa "1" — ja paina Enter-näppäintä valitaksesi "Re-enter password" -kentän (suom. Anna salasana uudelleen). Anna uusi valvojan salasana uudelleen ja ennen Enter-näppäimen painamista tallentaaksesi uuden valvojan salasanan, poista metalliesine, joka aiheuttaa oikosulun kahden ATMEL-piirin jalan välillä!
Tehtyäsi sen, paina Enter-näppäintä ja uusi valvojan salasana — jonka tiedät — tallentuu. Sitten paina F10 tallentaaksesi muutokset ja käynnistääksesi koneen uudelleen.

Vaihe #8: Nyt olet valmis! Jos olet kuten minä ja haluat hankkitua valvojan salasanasta lopullisesti eroon, käynnistä kannettava tietokone taas kerran (normaalisti, aiheuttamatta mitään oikosulkua minnekään), paina tarvittavaa näppäintä (F1 T23-mallissa) päästäksesi BIOS:iin, valitse "Password"-valikko ja valitse vaihtoehdon Supervisor Password -kohtaan vaihtoehto [Disabled] ja paina Enter-näppäintä. Voilà!

Pakollinen lisenssisonta: Tämä blogikirjoitus on julkaistu public domainiin siinä määrin kuin mahdollista. Tämä blogikirjoitus on kirjoitettu siinä toivossa, että se on hyödyllinen jollekin; kuitenkin, tekijä ei ota minkäänlaista vastuuta mikäli päädyt rikkomaan kannettavan tietokoneesi tai aiheutat fyysistä vahinkoa itsellesi tai toiselle ihmiselle tai olennolle.
Jos kuitekin toteat tämän blogikirjoituksen hyödylliseksi, harkitsethan lahjoittamista Uncyclopedialle, sisältövapaalle tietosanakirjalle, koska paljon hyvää huumoria tarvittiin mahdollistaman tämä useiden epäonnistuneiden valvojan salasanan purkuyritysten aiheuttaman turhautumisen johdosta huolimatta.


Toimiko tämä tapa sinulla? Vai eikö sittenkään? Onko sinulla kysymyksiä tai ajatuksia tähän ThinkPad-malliin liittyen, Lenovon ThinkPadeihin liittyen vaiko toisen valmistajan valmistamaan kannettavaan tietokoneeseen liittyen? Katso, mitä englanninkielinen Laptops Wiki tietää ja jaa parhaat BIOS-salasanojen poisto-ohjeet ja -vinkit sekä yleiset tietosi kannettaviin tietokoneisiin liittyen yhteisön kanssa! :-)
Saatat myös haluta jättää kommentin alapuolella sijaitsevaan kommenttiosioon.

No comments: